- Podstawowe zadania i obowiązki
- Odpowiedzialność kasjera
- Opis i organizacja stanowiska handlowego
2. Wysoki standard obsługi Klienta podstawą sukcesu sprzedaży.
- Fachowe i atrakcyjne zaprezentowanie produktu
- Techniki sprzedaży i zasady prowadzenia rozmów handlowych
- Transakcja sprzedaży (przyjmowanie należności od klientów w formie
- Przyjmowania reklamacji
- Rozliczanie utargu
3. Obsługa kas fiskalnych – praktyczna nauka sprzedaży i pracy na kasach.
- Podstawowe pojęcia fiskalne
- Rodzaje płatności na kasie fiskalnej
- Programowanie podstawowych parametrów kasy
- Zalogowanie kasjera
- Sprzedaż na kasie fiskalnej – sprzedaż pojedyncza z powtórzeniem
- Wystawianie paragonów fiskalnych
- Wpłata i wypłata gotówki
- Obrót towarami zwrotnymi
- Raporty: raporty fiskalne i podglądowe. Dzienne i miesięczne
- Zapas gotówki w kasie
- Niedobory i nadwyżki w kasie
4. Najczęściej popełniane błędy przez sprzedających.
- Kasowanie całej transakcji
- Anulowanie dowolnego elementu transakcji i ostatniej pozycji
- Zerowanie stanu błędu
5. Gospodarka magazynowania i fakturowanie.
- Zasady wystawiania faktur, wydawanie towaru – wydanie zewnętrzne WZ
- Przyjmowanie dostaw – przyjęcie zewnętrzne PZ
- Wydanie na użytek firmy – rozchód wewnętrzny RW
6. Inwentaryzacja - zasady inwentaryzacji i jej rodzaje.
https://www.vanderer.pl/blog/co-to-jest-mailing/
OdpowiedzUsuń